Paul Williams: Pamatuj na své bytí

2731

Paul Williams se narodil 19. května 1948 v Bostonu a zemřel 27. března 2013 ve svém domě v Encinitas v Kalifornii.

V roce 1966, dvacet měsíců před vydáním prvního čísla časopisu Rolling Stone, začal vydávat první americký rockový časopis Crawdaddy!

Založil nakladatelství Entwhistle Books vydávající knihy z oblasti new age. V srpnu 1968 se seznámil s Philipem K. Dickem a toto přátelství vydrželo až do jeho smrti v roce 1982. Paul pak napsal biografii Only Apparently Real: The World of Philip K. Dick, která vyšla v roce 1986 a byla nominována na cenu Hugo za nejlepší sci-fi literaturu faktu.

Se zpěvačkou a komponistkou Sachiko Kanenobu měl dva syny. V osmdesátých letech se oženil s Donnou Nassar, která pro obnovenou podobu časopisu Crawdaddy! vytvořila řadu ilustrací.

Paul Williams (1948–2013) byl americký hudební žurnalista a spisovatel, stál za založením prvního národního časopisu pod názvem Crawdaddy!, který sloužil jako platforma pro hudební kritické recenze americké rockové hudby.

Byl uznávaným odborníkem na díla hudebníků jako Bob Dylan, Brian Wilson a Neil Young, a rovněž spisovatelů science fiction, především Philipa K. Dicka (byl vykonavatelem jeho literární závěti) a Theodora Sturgeona.

V roce 1992 se seznámil se zpěvačkou Cindy Lee Berryhill, zakladatelkou anti-folku, která se o něj po nešťastném a vážném úrazu během jízdy na kole, při němž utrpěl zranění mozku s následnou postupující demencí, starala až do jeho smrti.

První české vydání knihy Tak už se pusť! (orig. Das Energi, 1973) v roce 1996 znamenalo velký úspěch a čtenáři, k nimž tehdy promluvila vlídnost a vřelost myšlenek tohoto amerického myslitele, uvítají vděčně i tuto sbírku aforismů a meditačních proslovů.

Jeho další kniha Remember Your Essence, vycházející v českém překladu pod názvem Pamatuj na své bytí, pochází z roku 1987 a pokračuje v duchu hřejivé, důvěrné a srdečné rozpravy se čtenářem, na jakou jsme si zvykli už v jeho půvabné knize Tak už se pusť!

Paul Williams má blízko ke svobodomyslnosti čínských taoistů, k jejich pojetí světa formovaného z tao a ctnosti, a sdílí pohled sótó zenu na dokonalost zjevení v přítomném okamžiku. Připomene čínského filosofa Mistra Čuang-c‘ a jeho slovní i myšlenkové hříčky a mluví o podprahové zkušenosti ze života v naší době.

Aram Saroyan, básník a autor knihy Trio: Portrait of an Intimate Friendship se o něm vyslovil takto:

Paul Williams se poetickým jazykem a těžce znovunabytou moudrostí pojící se s prostotou obrací ke čtenáři se schopností jej podnítit, aby se vyléčil sám. To vše povznáší ducha.

180 stran, vázané, dvoubarevný tisk na kvalitním 100g papíru Arcoprint Milk White
Potah desek 130g Arcoprint Milk White
Barevný potisk desek, předsádek a patitulu
Rozměr 13×17 cm
Limitovaná edice 500 výtisků.
ISBN 978-80-901884-6-4
EAN 9788090188464

Design: Veronika Vlková
Typografie: Pavel Křepela

Vydáno: 9.6.2023

Skladem, možno zakoupit v e-shopu.