čtvrtek, 29. října 2009

Sloní muž

The Elephant Man
Drama
Velká Británie / USA, 1980, 124 min
Režie: David Lynch


Já nejsem zvíře!
Jsem lidská bytost!
Já ... jsem ... muž!

Vyprávění o odvaze a lidské důstojnosti opřené o autentické materiály a skutečný životní příběh Johna Merricka, »Sloního muže«, který žil na přelomu století, (1862–1890), muže znetvořeného multiplexní neurofibromatózou, jenž byl atrakcí Londýna 80. let 19. století, je postaveno na „odhrůznění“ titulního hrdiny. Bizarní a krutý osud „sloního muže“ je líčen s akcentem na humanistické vyznění příběhu jeho utrpení. Lynch pojal film jako odsouzení předpojatosti společnosti vůči „nenormalitě“ a jako výzvu k přijímání odlišnosti.
Jedná se o Lynchův druhý, komerčně neobyčejně úspěšný film.


David Lynch pojal film jako odsouzení předpojatosti společnosti vůči "nenormalitě" a jako výzvu k přijímání odlišnosti. Film je černobílý a kamera F. Francise mu dává expresionistické ladění souznějící s jeho dramatickým obsahem. Roli "sloního muže" vytvořil v důmyslné masce John Hurt, další postavy vytvořili Antony Hopkins, John Gielgud a Anne Bancroftová, kteří svou účastí nesporně přispěli k úspěchu filmu, děsícího krutostí, jíž je člověk schopen, a dojímajícího údělem hrdiny.


Příběh znetvořeného muže, natočený podle vzpomínek pamětníků F. Trevese a A. Montagua. Lynch v něm projevil zálibu v bizarnosti a krutosti, patrnou už v jeho prvotině. Osud Johna Merricka, "sloního muže", který skutečně žil na přelomu století, je však líčen s akcentem na humanistické vyznění příběhu jeho utrpení. D. Lynch pojal film jako odsouzení předpojatosti společnosti vůči "nenormalitě" a jako výzvu k přijímání odlišnosti.


Film je černobílý a kamera F. Francise mu dává expresionistické ladění souznějící s jeho dramatickým obsahem. Roli »sloního muže« vytvořil v důmyslné masce John Hurt, další postavy vytvořili Antony Hopkins, John Gielgud a Anne Bancroftová, kteří svou účastí nesporně přispěli k úspěchu filmu, děsícího krutostí, jíž je člověk schopen, a dojímajícího údělem hrdiny.


Strašidelný, dojímavý a šokující příběh o životě Johna Merricka zvaného Sloní muž. Merrick (John Hurt) se narodil s těžkou deformací obličeje a od jeho narození s ním bylo zacházeno jako se zvířetem. Poté, co ho opustila rodina, byl nucen vystupovat jako živá atrakce v cirkusu. Jedině doktor Treves (Anthony Hopkins), londýnský chirurg, mu nabídl učinit život skutečného člověka. Ale ne všichni ho jako člověka vidět chtěli. Příběh o odvaze a lidské důstojnosti byl natočen podle skutečných událostí a získal osm nominací na Oscara® (nejlepší film, režie, herec, scénář, hudba, střih, kostýmy a výprava).


Štítky: ,

Počet komentářů: 0:

Přidat komentář

Odkazy na tento příspěvek:

Vytvořte odkaz

<< Domovská stránka