Pátek, 27. březen 2009

Constantine

Constantine
Horor/Fantasy
USA / Německo, 2005, 116 min
Režie: Francis Lawrence



John Constantine (Keanu Reeves) má již od narození zvláštní dar (či prokletí) vidět věci, které normální lidské oko vidět nemůže: ďábly nebo anděly, bytosti z pekla a nebe. Johnovi se ale tento „šestý smysl“ nikdy moc nezamlouval a v pubertě kvůli němu dokonce spáchal sebevraždu. Po své smrti se však ocitl na místě, kam přicházejí všichni sebevrazi: v pekle. Tam zažil Constantine své nejdelší dvě minuty v životě a poté, co byl z nepochopitelných důvodů vrácen zpět na Zem, rozhodl se, že do pekla se už nikdy nevrátí a bude dělat všechno proto, aby se po své smrti ocitl raději v nebi… V současnosti žije John Constantine v Los Angeles, je exorcistou na volné noze a posílá zpět do pekla jednoho ďábla za druhým. Problémem však je, že stejnou rychlostí kouří i jednu cigaretu za druhou a doktoři mu dávají maximálně rok života. Zkrátka je - přesně podle slov archanděla Gabriela (příjemně hermafroditní a arogantní Tilda Swinton) - "v prdeli". John se rozhodne o poslední pokus, jak se dostat do nebe: pomůže policistce Angele (Rachel Weisz) ve vyšetřování záhadné sebevraždy jejího dvojčete. Případ má totiž co dočinění s příchodem Satana (Luciferova syna) na Zemi a s rozpoutáním apokalypsy. Záchrana lidstva před Satanem - pro Constantina téměř jistá vstupenka do nebe.



Snímek Constantine je adaptací komiksu Hellblazer (od tohoto názvu tvůrci upustili kvůli podobnosti s Hellraiserem). Hellblazer alias John Constantine se poprvé v komiksu objevil coby vedlejší postava v příběhu Swamp Thing (Věc z bažin) slavného scénáristy Alana Moora. V roce 1985 mu byla nakladatelstvím DC Comics přidělena vlastní série a od té doby se na jeho pekelných dobrodružstvích vyřádilo několik autorů, včetně Gartha Ennise, Neila Gaimana, Warrena Ellise či Briana Azzarella. 

I když se film od komiksu liší v mnoha věcech (hlavní hrdina je v komiksu blonďák, nosí baloňák olivové barvy, příběh se odehrává v Londýně, atd.), režisér Francis Lawrence si se svým debutem poradil na jedničku. Přestože před Constantine natočil celkem osmdesát videoklipů, nestojí jeho první celovečerák na počítačových efektech a rozhodně se o něm nedá říct, že se jedná o čistě akční záležitost: Constantine je něco mezi temnou detektivkou a čistokrevným hororem. Hlavní hrdina sice používá v boji s pekelnými nestvůrami nejrůznější zbraně, ale i tak naštěstí nejde o dalšího Bladea či Van Helsinga. Velmi sympatické také je, že když už na nějakou tu akci dojde, režisér nekopíruje žádné bladeovské či matrixovské eskapády a většina akčních scén tak zde působí originálně a klidně by z nich mohla čerpat řada akčních snímků.


Nejpůsobivější scénou ve filmu je ovšem ta, při které Constantine prochází samotným peklem, jenž má podobu místa zasaženého atomovým výbuchem a k tomu ještě prolezlým tisíci požíračů duší. Přesto, že má tato scéna pouhých pár minut, Lawrence v ní naplno využívá své předchozí videoklipařské zkušenosti.
A posledních dvacet minut s chytrou a vtipnou pointou a tím nejstylovějším Luciferem za poslední roky (Peter Stormare je opravdu přesvědčivý »Lu«) dělá z filmu Constantine skutečně vynikající podívanou.
Zajímavosti: V předloze, komiksové knize Hellblazer, je hlavní postava John Constantine z Liverpoolu, ve filmu však z Los Angeles. [--] Peter Stormare se účastnil konkursu na postavu Baltazara. [--] Pro vytvoření dvojče Rachel Weisz Isabel byla vytvořena figurína herečky v životní velikosti. [--] Původně měl film režírovat Tarsem Singh a v hlavní roli měl hrát Nicolas Cage. Nový režisér pak prohlásil, že s Cagem by nemohl natočit film podle svých představ, a ten projekt opustil. [--] Vzhled pekla byl vytvořen na základě starých záběrů nukleárních testů. [--] I když se jmenuje předloha Hellblazer, je název filmu jiný, aby nebyl příliš podobný filmu Hellraiser (1987). Z komiksové předlohy se filmové podoby dostaly, kromě hlavního hrdiny: Ellie, Papa Midnite, Chaz Chandler a Gabriel. Zbytek postav byl napsaný pro filmové zpracování. [--] Jako přípravu pro svou roli, absolvovala Rachel Weisz návštěvu márnice. [--] Postava Johna Constantine v komiksu byla inspirována zpěvákem Stingem. [--] Na norskou premiéru ve městě Bergen se prodávalo přesně 666 vstupenek. [--] Cigarety, které kouří ve filmu Constantine, nejsou ve skutečnosti původem z Číny, obal byl vytvořen speciálně pro film. [--] Po závěrečných titulcích si nenechte ujít extra scénu. [--] V původní verzi scénáře měl Hennessy umřít tím, že se přejídá a čím víc jí, tím je hubenější. [--] Kvůli omezenému rozpočtu se neodehrála první scéna v tureckém Istanbulu, jak se původně plánovalo. [--] Vlajka s hákovým křížem, která sloužila k zabalení "kopí osudu", byla po natáčení zničena, aby se nedostala do rukou neonacistů. [--] Constatinovi byla změněna národnost, aby ji mohl hrát Keanu Reeves. Druhá verze říká, že až změna hlavní postavy na Američana získala dostatečnou pozornost případných producentů. Na scénář s Angličanem v hlavní roli nebyl žádný ohlas. [--] Kromě toho, že je Constantine závislý na cigaretách, hltá kouř i ve svém oblíbeném drinku Ardbeg. Což je skotská whisky se silnou kouřovou pachutí. [--] Kdyby vám neříkal nic obličej, který hraje Baltazara, tak jde o Gavina Rossdale, zpěváka skupiny Bush. Mimo jiné také manžela zpěvačky Gwen Stefani.




Štítky: ,

Počet komentářů: 0:

Přidat komentář

Odkazy na tento příspěvek:

Vytvořte odkaz

<< Domovská stránka