Pátek, 27. březen 2009

Angel Heart


Angel Heart
Thriller
USA / Kanada / Velká Británie, 1987, 113 min
Režie: Alan Parker

Britský režisér, slavný díky předcházejícím filmům Birdy a Půlnoční expres, vytvořil thriller o propastích zla v člověku, obsahující prvky hororu, faustovského mystéria i chandlerovské kriminálky.
Soukromého detektiva Angela najme tajemný klient se jménem Louis Cyphre k pátrání po zmizelém dlužníkovi, ve kterém Angel postupně odhaluje sám sebe. Pátrání provází morbidní vraždy, aranžované tak, aby podezření padlo na detektiva. Angel směřuje do psychiatrické léčebny, na místa obskurních záhad a kultovních vúdú obřadů. Jakoby hledal vlastní stín, kroutící se dokola. Louis Cyphre (Lucifer) si přichází pro svůj dluh. 
Film o člověku, pokoušejícím se změnit svůj osud, dopředu ztraceném, z nejasných důvodů padajícím k zemi, stále však odvážném a tvrdošíjném, zaujme dramaturgickou prací s barvou, variacemi špíny jako dekorací, hrou se světlem a stínem, které vytvářejí až grafické symboly. Vzrušení a napětí vyvolávají velké detaily, mystéria a fantastické podivnosti. 
Parker odmítá spoluúčast diváka, kterého chce jen fascinovat a provokovat vyprávěním o tom, že kdo se upíše ďáblovi, nemá právo rozhodovat o své pozemské budoucnosti, ale ani přítomnosti. Neuvědomování si vlastních zločinů je možné interpretovat jako odebrání rozumu člověku, jenž podal ruku zlu. 
Obě hvězdy (Rourke a De Niro) ztvárňují své role rozdílným stylem. Přes výborné kritiky film komerčně propadl, protože byl v USA zařazený do distribuční kategorie "X" mezi pornofilmy a filmový brak.

V symbolické rovině je film příběhem snímání slupek nevědomí na cibuli zla, která byla "pohřbena" v zemi, aby tam zemřela. Země je však plodná pro své děti a dopustí, aby odrodilý zaprodanec Mamonu (slepá matérie odkázaná na nižší smysly) znovu navštívil vnitřní části země a očištěním našel skrytý kámen (V.I.T.R.I.O.L.) a Světlonoš jej přivedl nazpět k tomu, co naše mysl nechce vidět. Finální sekvence o sestupu výtahem pak není nutně cestou do pekel, nýbrž rozvinutím starého příběhu o znovuzrození průchodem nejtemnějšími pasážemi duše. Touto cestou jdi.





Štítky: ,

Počet komentářů: 0:

Přidat komentář

Odkazy na tento příspěvek:

Vytvořte odkaz

<< Domovská stránka