→ Door literatuur en alchemie geïnspireerde dark ambient

Het komt niet vaak voor dat in een obscuur museum in Amsterdam een prachttentoonstelling te bezichtigen is, terwijl in Tsjechië een cd verschijnt over precies díé auteur, aan wie de expositie gewijd is. Bovendien een plaat gemaakt door een artiest uit Israël. Zo verwonderlijk is een en ander niet helemaal. De schrijver in kwestie is Gustav Meyrink. Hij is wellicht het bekendst om zijn roman Der Gollem. Het is overduidelijk dat Harry Mulisch voor De Procedure zich ‚nogal‘ door dit boek heeft laten inspireren.

Der Gollem kunt u zelf nalezen; het volstaat hier te zeggen dat het gelieerd is aan de aloude Joodse leer en geschriften. Geen wonder dus dat Israëliet Silence and Strength deze materie van Meyrink verklankt. Dit project presenteert een gestructureerde en ritualistische mengvorm van noise, drones, glitch en experimentele duistere ambient, sporadisch aangevuld met traditionele Joodse folk. Vooral in het weglaten toont hij zich meester en zo biedt dit album alle ruimte voor eigen invulling van de luisteraar.

De verhalen van Meyrink zijn ook niet zeer eenduidig het één of het ander, macaber noch occult. Hij gebruikt elementen uit het spirituele en bovennatuurlijke; zijn verhalen zijn complex en steken ingenieus in elkaar, maar: waar heden en verleden, dromen, visioenen en meer door elkaar lopen… zo is er steeds een rode draad die balanceert tussen mythe en realiteit. Ergens vindt Silence and Strength precies dát punt ook. Vaak helaas ook niet.

Meyrink is namelijk een literair-alchemist die streeft naar de transmutatie van de fysieke werkelijkheid richting een hoger spiritueel doel. Die tocht verklankt Silence and Strength nauwelijks. Het label heeft die alchemistische tocht eerder briljant uitgegeven met Ossaserpia‚s Mvsic for Solve et Coagvla. Deze Meyrinkplaat is voor de ervaring van die alchemistische louteringsgang te versnipperd.

Los van de alchemie, vormt Das Haus zur Letzten Latern een fraai (debuut!)testament voor het talent van Silence and Strength. Bovendien is deze plaat, zoals inmiddels bekend van dit label, gevat in een werkelijk adembenemend mooie hoes, met dito boekwerk. Daarmee is het een van de meer aan te raden darkambientreleases van de laatste maanden.

Sven Schlijper