Úterý, 9. říjen 2007

Vstup do zahrady


1. přednáška





Hrazené místo. Perské zahrady a perští mystici. Geometrické rozvržení zahrad. Půdorys. Geometr - Velký Architekt (G. A.) svobodných zednářů. Zahradník (Chauncey Gardner). Myslivec. Čert. Fontána - fons mercurialis. Hermovo či Merkurovo zřídlo jako lázeň znovuzrození. Renatus. Citadela. Klášter. Hermeticky uzavřený prostor. Filosofická pracovna. Uzavřená hrobka. Strom. Tyglík. Hortus conclusus. Hieronymus Bosch a jeho Zahrada pozemských rozkoší.
Dvojitý pramen edenské zahrady a dvojí pramen fontány. Rodina úplná a neúplná. Disfunkční rodina - pramen nedostatečnosti. Zrod komplexu. Jeho bytnění a aktualizace. Zklamaná důvěra. Možnost obnovení (sebe)důvěry. Zahrada jako zdroj pohádkových motivů.
Plnost v zahradě - bohatství. Plútós a jemu zasvěcené rostlinstvo. Rostliny a živočichové přirození i bájní.
Plutonské projevy v životě s přihlédnutím k astrologii. Nebeské statky. Jejich odraz v padlém světě - světské statky.
Zahrada jako místo umělé - vyvedené z nevzdělané země uměním. Kovy neušlechtilé a ušlechtilé. Zahrada jako místo vaření kovů. Syrovost, oheň a barbarství - šlechtěná duchovní touha.
Práce v zahradě. Setí a sázení. Nové rostliny - neofyt. Hnojení. Roubování. Květy. Plody. Transcendence. Tlení. Smrt. Práce ve tmě. Černozem. Nevědomí. Podsvětí.

"
Avšak skutečnou práci odvádí ten,
kdo venku v zemi ryje.
- Rúmí
"

Merkuriální voda - rtuť. Sůl. Obrození krále ve zřídle věčného mládí.

V pohádce Boženy Němcové O třech zakletých psích se vypráví následující:

"Asi sto kroků odtud na pravé straně stojí jedle a pod ní je zakopán zlatý kalich, v tom je taková mast, kdo se tou namaže, třeba měl celé tělo rozsekané, hned mu zase všecko sroste; tou jsem se také já namazal."




Počet komentářů: 0:

Přidat komentář

<< Domovská stránka