Malenka

Vilhelm Pedersen: Tommelise

Andersen – O Malence

Hans Christian Andersen – Tommelise (dánsky)

 

Hans Christian Andersen: Tommelise

Tommelise má v ústředním rejstříku děl H. C. Andersen pořadové číslo 10 v kategorii pohádek (rozsah 1-300). BFN (Birger Frank Nielsen: Digterens danske Værker 1822-1875) 277. Tommelise byla poprvé publikována 16. prosince 1835.

Dílo vyšlo v rámci edice Eventyr, fortalte for Børn. První sbírka, druhý svazek, 1835. (Číslo díla 302. BFN 276. Kategorie/žánr: Sbírka pohádek).

Malenka je v podstatě Andersenova invence, inspiroval se však tradiční pohádkou o Palečkovi – obě pohádky začínají tím, že se bezdětná žena radí s nadpřirozenou bytostí o nabytí dítěte. Další inspirací byli šestipalcoví Liliputáni z Gulliverových cest Jonathana Swifta, Voltairův příběh Mikromégas s postavami obrovských a miniaturních lidí, a rovněž halucinační erotická pohádka Meister Floh E. T. A. Hoffmanna, v níž hrdinu trápí drobná, píď velká dáma. Drobná dívenka figuruje v Andersenově fantazijní próze Cesta pěšky od Holmenského kanálu k východnímu cípu Amageru (1828) a literární obraz podobný Andersenově drobné bytosti uvnitř květiny najdeme v povídce E. T. A. Hoffmanna Princezna Brambilla (1821).

Rosa alba